De ‘weg naar vrijheid’ met het Enneagram model

identiteitsontwikkeling

De “Weg naar vrijheid” is een model waarin de ontwikkelings fasen van het kind van 0 tot 21 jaar zijn weergegeven.  De start bij de geboorte en eindigt bij volwassenheid. Daarna gaat de 2de cyclus in van 21 jaar enz. enz….Steeds weer kom  je 9 stappen tegen die ons helpen Vrij te zijn.  Deze zoektocht loopt via vaste patronen, die samen de weg naar vrijheid vormen. Binnen de weg naar vrijheid hebben wij 7 stappen (thema’s) te zetten om dit proces te voltooien en uit te komen bij onze eigen vrijheid. Het zijn de 7 stappen van ontwikkeling die wij doorlopen van geboorte naar volwassenheid. Elke stap is van belang hoe en op welke manier het wordt ontwikkelt. Na 21 jaar gaan deze ontwikkelfasen natuurlijk gewoon door. Wij als volwassen mensen hebben elke dag met deze thema’s  te maken. En wij kunnen onszelf verder ontwikkelen door bewust hiermee aan het werk te gaan.

12 kernverlangens

Binnen het proces van de Weg naar Vrijheid zijn er 12 Kernverlangens die wij innerlijk nodig hebben en voelbaar aanwezig zijn. Deze kernverlangens hopen wij te ontvangen  tijdens onze ontwikkelings weg tot 21 jarige leeftijd. Ouders zijn vaak niet in staat al deze 12 Kernverlangens te geven aan hun kind. Dat heeft te maken dat zij zelf meestal een paar  Kernverlangens zelf gemist hebben. Het heeft te maken wat de ouder zelf gedaan heeft met dit tekort aan Kernverlangens alvorens de ouder zelf is gaan opvoeden. Als er geen bewustwording is in het tekort kan dat tekort generatie op generatie doorwerken. Wel  7 generaties  terug.

gemis

Gedurende ons leven gaan wij het tekort aan Kernverlangens onbewust buiten ons zelf halen. Als een soort wesp gaan we grijpen. We denken het te halen in een partner, in overmatig eten of juist de controle houden om niet te eten. Drank, drug soorten , seks of  meer dan goed voor je is aan het werk gaan. Kortom de gemiste Kernverlangens zullen op een oneigenlijke manier worden aangevuld. Ik zeg oneigenlijk omdat het tekort een mens uit balans haalt. Veel emotionele  problemen en zelfs lichamelijke kwalen kennen  de oorzaak in een  tekort  aan meerdere Kernverlangens.

weg naar vrijheid model