Resultaat: Ken je ware zelf. Het gaat om jou!

Wat het je brengt:

 • Je leert je eigen emoties kennen
  Gevoelens ga je herkennen, je krijgt inzicht dat de emoties je beslissingen  beïnvloeden. Als de emoties hun weg mogen vinden, hoef je ze niet te onderdrukken en is de pijnstiller tegen hoofdpijn niet nodig.
 • Jezelf accepteren en verzorgen
  Je pakt onaangename emoties aan nadat je ze geaccepteerd en aanvaardt hebt. Daardoor kan jij je innerlijk verzorgen door te doen wat bij jou past. Bijvoorbeeld een bad nemen of een goed boek lezen. Dit om jezelf het gevoel te geven dat je om jezelf geeft en jezelf waardeert.

 • Jezelf motiveren
  Emoties motiveren maar kunnen ook verlammen. Als jij wilt krijgen wat je van het leven verlangt, zul je enige emotionele zelfcontrole moeten ontwikkelen. Met EIK kun je het vermogen ontwikkelen jezelf te besturen. Je kunt de heftige emotie even opzij zetten en erop een later tijdstip mee bezig zijn. Het zal je de juiste richting geven wat bij je past. Je zult enorm veel vervulling in je leven ervaren.

 • Zelfkennis en zelfbewustzijn
  Met een hoog zelfbewustzijn ben je instaat vanuit neutraliteit naar jezelf te kijken. Zo kan jij je handelingen observeren. Twee voorbeelden. Als je in een tijdsbestek van enkele uren talrijke emoties doormaakt en je als een jojo heen en weer slingert van wanhoop naar hoop en weer terug. Of je zinkt weg in een depressie of schuldgevoel en blijft daar dagen in zitten. Dat overkomt ons allemaal wel eens. De meesten hebben een bepaald emotioneel basispatroon dat ons typeert. Door de EIK kun jij je zo ontwikkelen door je af te stemmen op de rijkdom aan informatie- je interpretaties, gedachten, gevoelens, zintuigen, emoties en intenties- die jezelf ter beschikking hebt.

 • Authenticiteit
  Zonder beschermingslagen kun jij je ontwikkelen wie jij bent. De ervaring wat leven is. Met gevoel, liefde, verdriet, blijdschap, extase  en passie. Je gaat leren vertrouwen op je intuïtie. Je gaat keuzes maken in het hier en het nu i.p.v varen op het verleden of toekomstgericht.

 • Flow
  Dit is een staat van Zijn waarbij je alles om je heen vergeet. Dit is een fijne ervaring die men graag nogmaals wilt ervaren. Ervaring vindt plaats in de tijd. Het is één grote ervaring – doen, voelen, denken. De  inhoud van deze ervaring zal uiteindelijk de kwaliteit van ons leven bepalen. Onze intenties, doelen en motivatie geven richting aan onze geestelijke energie, stellen prioriteiten en creëren op die manier orde in ons bewustzijn. Zonder intenties, doelen en motivatie worden geestelijke processen volkomen willekeurig. Dan zal het niet lang duren voordat onze gevoelens worden meegesleurd in een neerwaartse spiraal. Met Enneagram Integratie Kunde Therapie werk je aan het creëren van de flow.

 • Emoties bij anderen onderkennen en empathie ontwikkelen
  Naar gelang je steeds beter emoties bij jezelf leert herkennen en je je meer bewust wordt van je eigen emotionele afweersystemen, zal  je steeds nauwkeuriger instaat zijn de emoties en emotionele afweersystemen bij andere mensen op te merken. Dat betekent dat je met iemand kan meevoelen, empathie kunt voelen in plaats van meeleven. De een heeft empathie van nature , de ander kan empathie ontwikkelen.

 • Emotioneel intelligent omgaan met anderen
  Inzicht in de emoties van anderen stelt je in staat andere mensen te motiveren en een effectieve leider en coach te zijn. Je kunt geven en nemen en op de juiste momenten spontaan zijn. Je uit angst en bezorgdheid voortgekomen uit vroegere stugheid. Je kan het oplossen en plaats maken voor aanvaarding van jezelf en de anderen. In het gezinsleven is emotionele intelligentie van de allergrootste betekenis  voor het grootbrengen van gelukkige en harmonieuze gezinnen. Enneagram Integratie Kunde geeft je het vermogen een rots in de branding te zijn, integer en moedig te handelen. Vaak weten we wat goed voor ons is. Maar alleen het weten stelt iemand nog niet instaat om tot acties over te gaan. Het vermogen de benodigde handelingen uit te voeren, is afhankelijk  van iemands emotionele competentie, die zowel om emotionele  scholing als traditionele cognitieve scholing vraagt.

 • Kennis van voeding en drainage
  Voeding heeft grote invloed op een mens. Ieder Enneatype reageert anders op voeding. Door energetisch en fysiek zaken te laten afvloeien wordt de mens gezonder want er ontstaat ruimte om zich te vullen  met nieuwe inzichten en nieuwe energie.

Tekst uit het manual 2015  van Willem-Jan van de Wetering  Enneagram  College.